Zanimljivosti o čokoladi

Čokolada: jeste li znali?

Tamna, mliječna, s lješnjacima, punjena, bijela, skoro pa da nema osobe kojoj se ne sviđa. Pogađate, pričamo o čokoladi, tom svakodnevnom užitku milijuna ljudi kojem su posvećeni i knjige, i pjesme, i filmovi. Kad smo već kod filmova, eve jedne zanimljivosti za koju mnogi vjerojatno ne znaju; u popularnoj sceni pod tušem iz Psiha, redatelj Alfred Hitchcock koristio je čokoladni sirup da bi dočarao krv, kao što su to činili mnogi drugi redatelji crno-bijelih filmova.

Zanimljivosti o čokoladi

Jeste li znali da je preko 90% svoje povijesti čokolada bila konzumirana u tekućem obliku?

Od Maja, preko Asteka, sve do Kolumba i konkvistadora Cortesa koji ju zaslužan za njen dolazak i rasprostranjenost u Europi, do prvih engleskih čoko-barova, čokolada je najvećim dijelom gorki, tamni, tekući napitak. Španjolci dodaju med, kasnije i šećer, i tek u 16. stoljeću čokolada postaje slatko zadovoljstvo. Još će tri stoljeća proći do izuma table čokolade najsličnije čokoladi kakvu danas poznajemo. Braća Fry u Bristolu proizvode prvu čokoladu u tabli 1847. godine.

Topi se u ustima, zašto?

Čim u usta stavimo komadić čokolade, ona se počne topiti. Zašto je to tako? Točka topljivosti čokolade započinje na 34°C, a temperatura u našim ustima je otprilike 36°C što je sasvim dovoljno da se čokolada počne topiti.

Zanimljivosti o čokoladi

Tko najviše proizvodi, a tko najviše konzumira?

Čokolada je jedan od najkonzumiranijih zalogaja na svijetu i upravo najveći dio čokolade nam dolazi iz Obale bjelokosti. Da, upravo je ta afrička zemlja najveći proizvođač kakaa na svijetu, slijede ju Gana i Indonezija. Obala bjelokosti godišnje proizvede otprilike 1, 51 milijuna tona  kakaa što zadovoljava jednu trećinu svjetske potražnje za kakaom. U tu trećinu najvjerojatnije pripada švicarska potražnja jer je upravo Švicarska najveći svjetski potrošač čokolade. Svaki Švicarac u prosjeku pojede oko 13 kg čokolade godišnje. Švicarska je i zemlja u kojoj je rođena mliječna čokolada.

Znate li da je pred više od 20 godina stvoren brend Dorina?

Možda vam se čini kao da je bilo jučer, no bilo je to 1996. godine, Kraševe su čokolade objedinjene u jedan brend – Dorinu koja danas nudi široku paletu okusa. Dorina tamna, Dorina mliječna, Dorina s lješnjacima, Dorina noisette, Dorina s rižom, Dorina ledena, Dorina Domaćica, Dorina Napolitanke, nastavite niz. Koja je vama najdraža Dorina? Koju goda da izaberete, nećete pogriješiti jer je čokolada neodoljiva.

Zanimljivosti o čokoladi

Vezani članci: