Svjetsko, a naše – redizajn Dorine nagrađen Red Dotom

Slatke vijesti! Osim izvrsnim okusima, Dorina se okitila i važnom međunarodnom nagradom. Za redizajn omiljenih čokolada  Kraš i Studio Sonda osvojili su glavnu nagradu Red Dot, jednu od najutjecajnijih nagrada u svijetu dizajna, u području Brands & Communications Design i kategoriji Packaging Design. Za Kraš je to prvi Red Dot i potvrda novih smjerova u razigranijoj, otvorenijoj i modernijoj komunikaciji ne samo Dorine, već i drugih svima dobro poznatih i omiljenih poslastica najslađe domaće tvornice. Studiju Sonda iz Vižinade ovo je 17. po redu nagrada Red Dot, što ih svrstava među najuspješnije domaće kreativne agencije.

Suvremeniji dizajn i odgovornije pakiranje
Dorina je potrošačima svoje novo ruho predstavila početkom ove godine, a odlikuju ga još pomnije razrađen omot karakteristične crvene boje te minimalno izmijenjen prepoznatljivi logotip koji se, po uzoru na suvremeni simbol smileyja, potrošačima smiješi s polica svih prodajnih mjesta u regiji, ali i šire. Za prezentaciju više od dvadeset okusa korišteni su elementi trokuta koji su se nalazili i na prvim Kraševim čokoladama iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovo je svojevrstan hommage neprocjenjivih 111 godina tradicije Kraša i višedesetljetnoj prisutnosti Dorine u košaricama potrošača. Kao društveno odgovorna kompanija, pri planiranju redizajna, u Krašu su vodili računa o ekološki prihvatljivim sirovinama, kao i o ambalažnim materijalima pa je novi dizajn donio i unaprjeđenje materijala ambalaže. Nova flowpack pakiranja tako su u potpunosti reciklabilna te još bolje čuvaju svježinu i zadržavaju kvalitetu proizvoda.

Jasna vizija za još veću prepoznatljivost
Dizajn ambalaže potpisuje Studio Sonda u čijem su timu sudjelovali kreativni direktori Jelena Fiškuš i Sean Poropat, dizajneri Aleksandar Živanov, Martina Ukić i Sanda Maričić te glavni account manager Mladen Gvozden. „Dorina je u proteklih 26 godina više puta mijenjala izgled te, iako je jedan od omiljenih čokoladnih brendova na tržištu regije, nije bila sasvim uspostavljena dosljednost brenda kroz ambalažu, boju i prepoznatljivost. Tu smo vidjeli prostor za napredak te smo joj željeli podariti iconic dizajn koji će dovesti do dugoročno bolje vidljivosti na policama i percepcije uistinu široke ponude okusa, ali vidljivo objedinjene pod jedinstvenim brendom. Kada se spoje tržišni rezultati i ovakve reakcije struke u vidu nagrada za dizajn, to je dokaz da smo i mi i brend na dobrom putu i radujemo se ovom uspjehu i produktivnoj suradnji s ekipom iz Kraša. Za Sondu je ovo 17. nagrada Red Dot“, istaknuli su Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori Studija Sonda.

Krašev su tim činili Nikša Farac, senior brand manager, Paulina Jurić, asistentica brand managera, Nevena Pivac, savjetnica za marketing i članica Nadzornog odbora te Marina Knežević, direktorica marketinga. „Oduševljeni smo nagradom koja dolazi kao kruna naših dosadašnjih nastojanja da redizajniramo Dorinu. Kako je Dorina jedan od omiljenijih proizvoda na čiji su se dizajn potrošači na neki način 'priviknuli', pred nama je bio velik izazov, ponajprije zbog velikog broja okusa koje je trebalo dostojno predstaviti i dizajnerski istaknuti na pravi način. Uz to, trebalo ju je učiniti u isto vrijeme i fotogeničnom i ukusnom, a pritom zadržati privrženost ljubitelja Dorine. Red Dot nam je potvrdio da smo uspjeli u našem naumu da Dorini podarimo bezvremenski dizajn s elementima modernog prikaza sastojaka, uz istovremeno odavanje počasti tradiciji Kraša i neospornoj kvaliteti. Drago nam je što smo u cijeli proces dizajna sa Studiom Sonda, čije je iskustvo u tom području neupitno, bili aktivno uključeni te što smo od samog početka jasno dijelili viziju onoga što želimo – jedinstven, moderan i uočljiv proizvod s jasnim razlikovanjem široke palete Dorininih okusa. Na ovaj smo način, osim jako pozitivne reakcije vjernih potrošača, dobili i potvrdu struke da je Dorina izvrstan proizvod“, izjavila je Marina Knežević, direktorica marketinga Kraša.

Jedno od najvećih svjetskih priznanja za dizajn
Nagrada Red Dot dodjeljuje se od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnijih u svijetu dizajna. Cilj je nagrade vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Prijavljene radove ocjenjivalo je 24 stručnjaka za dizajn i komunikacije iz cijelog svijeta prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te razumijevanja i emocionalnog dosega spram publike. Nagrade će dobitnicima biti uručene na ceremoniji u Berlinu 28. listopada.