Rast Kraš grupe nastavljen i u 2022. godini

Nerevidiranim poslovnim rezultatima za 2022. Kraš grupa potvrdila je kontinuirani rast, unatoč izazovima koji su obilježili čitavu prošlu godinu. Konsolidirani ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 1.192,04 milijuna kuna što je za 106,8 milijuna kuna, odnosno 9,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. No istodobno, rasli su i rashodi pa tako ukupni konsolidirani rashodi u 2022. godini iznose 1.137,60 milijuna kuna i veći su od prošlogodišnjih za 8,7 posto.

Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu od 54,44 milijuna kuna, što je za 16 milijuna kuna, odnosno 41,6 posto više nego u 2021. godini. Neto dobit povećana je u odnosu na 2021. godinu za 14,76 milijuna kuna, odnosno 49 posto te iznosi 44,89 milijuna kuna, objavljeno je danas u financijskim izvješćima kompanije na Zagrebačkoj burzi. Također, na sjednici Nadzornog odbora Kraša, nakon predstavljanja rezultata poslovanja, Slavko Ledić podnio je ostavku na funkciju predsjednika Uprave Kraša iz osobnih razloga s učinkom od 31. ožujka 2023. godine.

„Iza nas je još jedna zahtjevna poslovna godina u kojoj je bilo potrebno uspostaviti ravnotežu različitih segmenata poslovanja kako bi ono bilo održivo. Zadovoljan sam rezultatima Kraša za 2022. godinu jer znam da iza njih stoji trud brojnih ljudi – od onih koji rade u proizvodnji do onih koji su na upravljačkim pozicijama. U Krašu sam proveo predivne tri godine i vrlo dobro znam koje su vrijednosti ove kompanije. Zato mi je bilo teško odlučiti otići, ali prevagu u mojoj odluci o ostavci na funkciju predsjednika Uprave Kraša donijeli su razlozi posve osobne prirode. Sretan sam što sam imao priliku raditi s predivnim ljudima, a istovremeno sam ponosan i zahvalan što mi je ukazano povjerenje i dana prilika da budem na čelu snažne tvrtke kao što je Kraš. I dalje ostajem na raspolaganju ljudima koji će nastaviti graditi ovu kompaniju, za koju sam uvjeren da je čeka svijetla budućnost“,izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Rast ulaznih troškova obilježio 2022. godinu

Prihodi od prodaje u 2022. godini ostvareni su u iznosu od 1.139,66 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi iznosili su 42,68 milijuna kuna, a financijski 9,7 milijuna kuna. 

Iako je situacija na globalnom tržištu donijela brojne poteškoće za poslovanje, koje su se ogledale u značajnom rastu ulaznih troškova, naročito cijena sirovina, energenata i repromaterijala, a potom i rastu inflacije te smanjenoj kupovnoj moći potrošača, Kraš grupa je na domaćem i većini izvoznih tržišta ostvarila bolje prodajne rezultate. Na domaćem tržištu Kraš grupa ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 630,28 milijuna kuna, povećavši ih tako za 9,9 posto u odnosu na godinu ranije. U inozemstvu je ostvareno 498,34 milijun kuna prodajnih prihoda, odnosno 6,7 posto više nego u prethodnoj godini.

EBITDA u visini od 138,5 milijuna kuna

Ukupan volumen prodaje iznosi 36.415 tona što je za 502 tone, odnosno 1,4 posto niže od u odnosu na prošlu godinu. Na domaćem tržištu ostvarena je niža količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu za 1,9 posto, dok je na izvoznim tržištima količinska prodaja manja za 4 posto.

Kraš grupa ostvarila je povećanje svoje poslovne aktivnosti kroz rast poslovnih prihoda, zadržavanju tržišnih udjela te optimizaciji zaliha. Ostvarena je EBITDA u visini od 138,5 milijuna kuna i veća je za 21,9 milijuna kuna odnosno 18,8 posto više nego prethodne godine, dok EBITDA marža iznosi 11,71 posto i veća je za 0,9 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.