Kraš predstavio Zagrebačku katedralu od bijele čokolade

Za obnovu katedrale kraš će donirati 50.000 kuna i dio prihoda od prodaje novog luksuznog proizvoda.

Danas smo predstavili još jedan u nizu proizvoda kojima slavi najveće znamenitosti diljem Lijepe naše – ulazna vrata zagrebačke katedrale pretočili su u bijelu čokoladu te time obogatili svoju kolekciju Hrvatska baština, uz to, predsjenik Uprave najavio je da će Kraš d.d. za obnovu zagrebačke katedrale donirati iznos od 50.000 kuna, čemu će pridodati i dio prihoda od prodaje tog novog proizvoda.

„Ponosni smo što u godini obilježavanja 110 godina Kraša predstavljamo ovaj ekskluzivni proizvod i izrađujemo za Zagreb sasvim poseban suvenir s kojim će svi posjetitelji našeg glavnog grada kući ponijeti originalnu uspomenu. Iako je stradala u potresu, zagrebačka katedrala i dalje je neizostavan simbol Zagreba, baš kao što je i Kraš na tradiciji dugoj 110 godina postao dio identiteta naše metropole. Stoga nam je drago što ćemo i na ovaj način pomoći u prenošenju priče o povijesti i ljepoti najpoznatije zagrebačke znamenitosti, ali i u njezinoj obnovi“, rekao je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Čokolada je idealan suvenir za sve one koji dio Zagreba žele ponijeti sa sobom, a predstavljanje novog proizvoda podržala je i Turistička zajednica grada Zagreba. „Zahvaljujem Krašu što je odlučio još jednom iskazati ljubav prema svom gradu te što je jedan od naših najvećih simbola – Zagrebačku katedralu, ovjekovječio na ovaj unikatan način. Sigurna sam da će ovaj proizvod uskoro postati novi prepoznatljivi suvenir našeg grada i države, ali i rado viđena delicija u domovima naših Zagrepčanki i Zagrepčana. Ovakvim proizvodima vrhunske kvalitete slavimo hrvatsku kulturu i nasljeđe, spajamo generacije potrošača te promičemo naš identitet diljem Europe i svijeta“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

„Posebno mi je drago da Kraš prepoznaje našu baštinu, da tu baštinu vrednuje i da okuplja ljude koji mogu stvoriti takve proizvode koji će ostaviti bez daha ljude diljem svijeta. Naša je katedrala ranjena i pred obnovom, ali je ona i simbol koji govori o nama, o našoj kulturi i zapadnom identitetu, o duhovnoj i kulturnoj baštini. Zahvalni smo Krašu što će i njihovim doprinosom biti obnovljena i otvorena za buduće generacije“, istaknuo je mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Zagrebačka katedrala od bijele čokolade u potpunosti je ručni rad i djelo vrhunskih Kraševih majstora. Za vjeran i autentičan prikaz katedrale bili su zaduženi stručnjaci koji su osmislili poseban dizajn modela čokolade u visokom reljefu te izradili precizno oblikovane silikonske kalupe u koje se lijeva čokolada kako bi se dobio originalan i jedinstven proizvod. Nakon zahtjevnog procesa ručnog oblikovanja, čokoladna katedrala pakira se u luksuznu kutiju koja sadrži i knjižicu sa zanimljivim informacijama o povijesti katedrale. Rub kutije ukrašen je zlatnim detaljima koji se pojavljuju i na vitrajima katedrale, dok se tamnoplava boja smatra povezanom s duhovnošću pa je stoga odabrana i kao glavna boja pakiranja. Dizajn kutije i knjižice potpisuje Ana-Marija Vlahović, mlada i uspješna hrvatska dizajnerica s kojom je Kraš već surađivao i na ostalim proizvodima kolekcije Hrvatska baština.

Kolekcijom Hrvatska baština Kraš odaje počast nekim od najvećih domaćih kulturnih materijalnih dobara. U bijeloj čokoladi već su izrađeni splitska Dioklecijanova palača, dubrovački Orlandov stup te šibenska tvrđava Sv. Nikole, poznate znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a, a sad im se pridružuje i jedan od najpoznatijih simbola Zagreba.

Čokolada Zagrebačka katedrala od bijele čokolade dolazi u pakiranju od 350 grama i može se pronaći u svim Bonbonnièreama Kraš, Kraš Choco barovima kao i u novootvorenom Kraš choco&caféu na glavnom zagrebačkom trgu.