Kraš podržava Jednake (digitalne) prilike za sve

POČINJE PROJEKT SMANJENJA DIGITALNE PODJELE MEĐU DJECOM

Zagreb, 10. studenog 2020. – U želji da pruži doprinos u smanjenju digitalne podjele među djecom Kraš se uključio u inicijativu Jednake (digitalne) prilike za sve koju je pokrenula udruga Professional Women's and Men's Network Zagreb (PWMN) u suradnji s udrugom Obitelji 3plus i partnerima. Cilj je inicijative smanjiti digitalni jaz među djecom koja nemaju adekvatan pristup računalnoj opremi i internetu te im osigurati jednake prilike za stjecanje digitalnih vještina kao preduvjeta za uspješno školovanje, rad i život općenito.

.

„Društveno odgovorno poslovanje Kraša temelji se na brizi za djecu i obitelji, stoga nam je drago što imamo priliku uključiti se u ovaj hvalevrijedan projekt koji će pomoći u ostvarenju ravnopravnosti djece i pružanju jednakih prilika. Pristup računalnoj opremi i internetu u današnje vrijeme više nije luksuz, nego nužnost za svu djecu kako bi mogla učiti, razvijati se i istraživati svijet oko sebe. Kraš će ih u tome i dalje rado pratiti i podržavati, i kroz uključivanje u inicijative poput ove i kroz nastavak razvoja vlastitih projekata i aktivnosti“, izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

 .

Udruga PWMN Zagreb pokrenula je inicijativu potaknuta istraživanjima provedenima u svijetu i u Hrvatskoj koja pokazuju da mladi kojima su internet, računala i dodatne edukacije iz stjecanja digitalnih vještina teže dostupni mogu imati probleme u učenju. To im postaje prepreka i kasnijem uspjehu u profesionalnoj karijeri i životu te su tako stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vršnjake koji se ne suočavaju s takvim izazovima. I istraživanje koje je provela udruga Obitelji 3plus među 2.300 obitelji u Hrvatskoj pokazalo je da 12 posto obitelji u kućanstvu ne posjeduje prikladnu opremu za praćenje online nastave, poput računala i televizora, dok taj postotak među obiteljima s više od troje djece raste na 18 posto.

.

Kroz inicijativu Jednake (digitalne) prilike za sve nabavit će se 50 prijenosnih računala, osigurati internetska povezanost i organizirati edukacije u području digitalnih vještina za 150 djece iz obitelji s troje ili više djece koje okuplja udruga Obitelji 3plus. Plan je udruge PWMN Zagreb u sljedećoj fazi projekta obuhvatiti i djecu iz obitelji slabijeg socijalno-imovinskog statusa, kao i djecu u institucionalnoj skrbi.