Kraš grupa i u trećem kvartalu ostvarila izvrsne poslovne rezultate, dobra očekivanja za cijelu 2021. godinu

Rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2021. godine potvrđuju kontinuitet trenda rasta u svim segmentima poslovanja. Konsolidirani ukupni prihodi iznose 759,2 milijuna kuna, što je za 53,2 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja na kraju trećeg kvartala zabilježen je i rast dobiti prije oporezivanja u iznosu od 41,5 milijuna kuna, odnosno za 34 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Zadovoljni smo rezultatima Kraš grupe nakon trećeg kvartala 2021. godine jer smo dobili potvrdu stabilnog rasta koji je proizašao iz zalaganja svih koji su uključeni u radni proces. Dobre brojke mjerilo su zajedničkog uspjeha, ali i motivacija za daljnje osnaživanje našeg poslovanja te povećavanje konkurentnosti na svim tržištima. Zadovoljstvo potrošača kvalitetom i raznovrsnošću proizvoda u fokusu je poslovanja Kraš grupe, a to se pokazalo dobrom formulom za rast u svim segmentima i kategorijama. Vjerujem da ćemo cijelu 2021. zaključiti odličnim rezultatima i potvrditi Kraševu lidersku poziciju u domaćoj konditorskoj industriji u godini obilježavanja 110 godina postojanja“, izjavioje Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Rast prodaje proizvoda u svim kategorijama, povećan i njen ukupan volumen

Najveći rast prodaje bilježi asortiman iz grupe kakao proizvoda, koji sa 16,8 posto rasta potvrđuje trend prvih šest mjeseci ove godine i opet se pokazuje kao generator rasta prihoda od prodaje. Gledano po ostalim kategorijama, asortiman bombona ostvaruje rast prodaje od 11,6 posto. Brašneni proizvodi u koje spadaju keksi, vafli i Krašev slani asortiman u svim sastavnicama Kraš grupe također bilježe rast: u Tvornici keksa i vafla na zagrebačkim Ravnicama 5,1 posto, u Miri Prijedor 12,1 posto te Karolini Osijek 4,3 posto.

Iako je pandemija izazovnom učinila već drugu poslovnu godinu zaredom, ukupan obujam prodaje povećao se za 9,2 posto te iznosi 26.714 tona odnosno 2.244 tone više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na domaćem tržištu ostvaren je rast prodaje od 6,4 posto, a izvoz je povećan za 12,6 posto.

Rast prodajnih prihoda i dobiti

U ukupnim prihodima trećeg kvartala 2021. godine prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 744 milijuna kuna, dok ostali poslovni prihodi iznose 9,6 milijuna kuna, a financijski prihodi 5,6 milijuna kuna. Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 408,2 milijuna kuna, s povećanjem od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rasli su i prihodi od prodaje u inozemstvu za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. te iznose 335,8 milijuna kuna.

Uz spomenutu dobit prije oporezivanja od 41,5 milijuna kuna, iskazana neto dobit Kraš grupe na kraju trećeg kvartala 2021. iznosi 34,1 milijuna kuna, što je za 7,8 milijuna kuna, odnosno 29,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA iznosi 88 milijuna kuna, a EBITDA marža 11,7 posto.