Dorina Macarons – šareni francuski okusi u mliječnoj čokoladi

Paletu naših Dorina Macarons čine tri mliječne čokolade s dodatkom obojanog vafla i šarenih komadića macarona u kremi. Kombinacija čokoladnog i mliječnog punjenja u svakoj kockici Dorina čokolade, stapa se s okusom jagode, vanilije ili pistacije.

Macaroni su uvelike poznati u cijelome svijetu, a oni najfiniji dolaze, naravno, iz Francuske. Kultni su slastičarski proizvod, a iako izgledaju kao jednostavan šareni keksić, njihova priprema rezultat je velikog slastičarskog umijeća koje su Kraševi znalci prenijeli u vrhunsku Dorina čokoladu.

Osim inovativnog okusa macarona, posebnost ovih čokolada je i u njihovom izgledu - svaki okus slijedi drugačija boja vafla. Zeleni vafli vežu se uz Dorina Macarons pistacija, ružičasti uz Dorina Macarons jagodu, a žuti uz Dorina Macarons vaniliju. Osim približavanja mlađim potrošačima, koje će ove vesele čokolade zasigurno oduševiti, novom je paletom naša Dorina još jednom potvrdila svoje mjesto lidera u inovacijama na tržištu regije.

Priča o macaronima

Priča o njihovom početku zaista je zanimljiva, naime riječ „macarons“ potječe od talijanske riječi „maccheroni“, odnosno, od njezine venecijanske inačice „maccarone“ što u prijevodu znači fina/nježna tjestenina. Zanimljivo je da su nastali u Italiji, a njihov tvorac je Katarina Medici, žena francuskog kralja Henrika II, koja je za svoje vjenčanje 1553. godine sa svojim osobnim slastičarem, osmislila ove kolačiće.

Prvi macaroni bili su jednostavni kolačići, načinjeni od bademovog brašna, šećera i bjelanjaka. Brojni gradovi diljem Francuske imaju vlastite priče i legende koje prate ovu delikatesu. U Nancyju se navodno unuka Katarine Medici spasila od gladi jedući macarone, a prema priči iz Saint-Jeana-de-Luz, macaroni lokalnog slastičara Adama krasili su kraljevsko vjenčanje Luja XIV i Marije Terezije 1660. godine.

Tek s početkom 20. stoljeća macaroni su se počeli izrađivati na današnji način te su dobili prepoznatljiv izgled. Ideja da se dva macarona napuni čokoladnom kremom i poveže ih prvo je pala na pamet Pierreu Desfontainesu, unuku Louisa Ernesta Laduréea čije ime nosi poznata pariška slastičarnica. Od tog vremena su francuski macaroni nacionalno priznati u cijeloj Francuskoj te su već desetljećima najprodavaniji kolačići u francuskim slastičarnama.

Kao i spomenute slastice, naše Dorine Macarons se tope u ustima i prava su delicija za sve one koji obožavaju slatko. Detalje o svim okusima možete pronaći ovdje