Ruby ledeni vjetar

osobe
10-12
vrijeme pripreme
120 MIN
zahtjevnost
Srednje zahtjevno

Pripremila: Sandra Rončević

Zašto je meni ledeni vjetar jedan od top ljetnih kolača? Zato jer je leden i kremast, a opet nekako lagan, možeš ga složiti s kojim god voćem hoćeš, ima ga za cijeli kvart i apsolutno se ne moraš posebno brinuti za estetiku. Što je rustikalniji i nepravilniji, meni je draži. Mislim, barem je moj rustikalan, ima i onih koji su divno zaglađeni i pravilni, ali znate mene...

Mislim da svaka kuća već odavno ima recept za ledeni vjetar i nema tko se njime ne sladi već s prvom pojavom jagoda (neki ga vole samo s jagodama, ja ga volim sa svime) pa se možda postavlja pitanje čemu još jedan recept za slasticu koja nam je svima tako jako dobro poznata. Odgovor je jednostavan: malo drugačija krema! Ja u kremu umjesto maslaca stavljam sir mascarpone, a ovaj put sam dodala još jedan novitet - ruby čokoladu. Dio čokolade sam otopila, dio nasjeckala i sve to umješala u gustu bogatu kremu od jaja, vanilije i mascarponea. Divota!

Kolač sam ukrasila samo s par jagoda koje sam uronila u otopljenu mliječnu čokoladu pa ih dodatno malo prošarala otopljenom ruby čokoladom. Dobro sam sve ohladila (preko noći) i sutradan poslužila. Epizoda se zvala „Prohujalo s vihorom!“ – kako sam ga narezala, tako je brzo i nestao. A ništa, nema mi druge nego baciti se na izradu novog ledenog vjetra, sad dok su nam jagode u sezoni. Jer priznajem, bez jagoda to ipak nije to!

Ruby ledeni vjetar

Sastojci:

Za beze kore:

  • 9 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 žlica jabučnog octa

Za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 1 žličica paste od vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
  • malo ribane korice limuna
  • 300 ml mlijeka
  • 250 g sira mascarpone
  • 160 g Kraš ruby čokolade

I dodatno:

Upute:

Bjelanjke stavite u posudu za miksanje, dodajte im malo soli pa ih izradite u snijeg. Postupno im dodavajte šećer, uz stalno miksanje te na kraju dodajte brašno i jabučni ocat. Smjesu špatulom nanesite na veliki pleh (od pećnice) koji ste prekrili papirom za pečenje (pleh pošpricajte vodom ili na njega stavite malo snijega, kako vam papir ne bi klizio). Ravnomjerno razmažite po cijelom plehu i ujednačite pa stavite peći/sušiti u prethodno zagrijanu pećnicu na 125°C te sušite oko 90 minuta. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Kad je kora pečena, ugasite pećnicu, lagano protvorite vrata od pećnice i pustite da se u ugašenoj, protvorenoj pećnici kora u potpunosti ohladi. Skroz hladnu koru odvojite od papira i prerežite na tri jednaka dijela.

Žumanjke i šećer dobro izmiksajte, dodajte vaniliju i brašno pa još jednom izmiksajte i na kraju dodajte 100 ml mlijeka i sve još jednom izmiksajte. Ostatak mlijeka stavite u posudu, dodajte malo ribane korice limuna i zakuhajte. Dodajte par žlica vrućeg mlijeka u smjesu sa žumanjcima (kako bi ih temperirali) pa žumanjke izlijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne ugusti. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom (tako da folija dodiruje kremu, kako biste spriječili stvaranje korice) i skroz ohladite.

120 g ruby čokolade otopite na pari i ohladite, a ostatak grubo nasjeckajte nožem. Mascarpone izradite mikserom, dodajte mu hladnu kremu od žumanjaka pa sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju umiješajte otopljenu, ohlađenu ruby čokoladu (ostavite si jednu žlicu ako ćete ukrašavati jagode) i ostatak sjeckane čokolade.

Ruby ledeni vjetar

Slatko vrhnje izradite u čvrsti šlag. Jagode operite (ostavite si 6-8 komada za ukrašavanje), kivi i bananu ogulite pa sve narežite na tanje ploške.

Složite kolač: na pladanj stavite prvu koru, premažite je trećinom kreme, složite kivi pa premažite trećinom tučenog slatkog vrhnja. Preko vrhnja stavite drugu koru, premažite je kremom, složite narezane jagode, premažite vrhnjem pa završite zadnjom korom, koju također premažite kremom, dodajte narezane banane, premažite tučenim slatkim vrhnjem. Kolač po želji ukrasite jagodama koje ste uronili u otopljenu mliječnu čokoladu i prošarali ruby čokoladom i dobro ih uhladili u hladnjaku (da se čokolada stisne).

Ruby ledeni vjetar

Dobro ohladite (najbolje preko noći) pa narežite na deblje kriške i poslužite.

Ruby ledeni vjetar

Sve Sandrine objave

Vezani članci: