Praline u obliku srca punjene Kraševim čokoladnim dražejama

osobe
4 (15KOM)
vrijeme pripreme
1H 30MIN
zahtjevnost
Zahtjevno

Pripremila: Andrea Cukrov

Kad na ovom blogu ugledate srcoliku čokoladu to može značiti samo jedno – spremamo se za Valentinovo. Silikonske kalupe za praline imam već godinama, kupila sam ih davno. Tada sam ih vrlo intenzivno koristila i radila praline svaka dva-tri dana… A onda me napustio entuzijazam i bacila sam kalupe negdje na dno ormara s ostalim kuhinjskim (beskorisnim) drangulijama. Ipak, sve se kad-tad vrati i dođe na red pa tako i ovi kalupi. Otpuhnula sam prašinu s njih (čitaj izribala ih 7 puta u kipućoj vodi) i bacila se na posao.

Mogu vam reći da sam se brzo vratila u formu, zbilja nije problem napraviti nešto ovako kod kuće, a vrlo je efektno i rekla bih da je baš lijep poklon nekome koga volite, a tko voli čokoladu.

Praline punjene Kraševim čokoladnim dražejama

Naravno, kada radite s čokoladom važno je da vodite računa o nekoliko tehničkih stvari, a najvažnije od svega je temperiranje. Znam da ono zvuči kao teški napor, ali nemojte ga preskakati ako želite imati čokoladu koja pucketa, sjaji se i ne topi se na sobnoj temperaturi. U receptu sam vam detaljno opisala proces temperiranja, a ako nemate termometar ili vam se baš nikako ne da igrati s čokoladom, onda pokušajte ovu bržu metodu.

Polovinu potrebne čokolade otopite nad parom, a drugu polovinu nasjeckajte. Kad se ova nad parom otopi maknite je s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu. Na ovaj način ćete dobiti ponešto stabilniju čokoladu koja možda neće biti savršena kao ona pravilno temperirana, ali za kućnu upotrebu će biti sasvim ok.

Što se punjena tiče i u ovom slučaju možete biti vrlo kreativni, ali ja sam se odlučila na nešto jednostavniji pristup. Tako su moje praline punjene čokoladnim ganachem i Dorina dražejama. Njih u ovoj kombinaciji smatram slatkim i neočekivanim iznenađenjem.

Praline punjene Kraševim čokoladnim dražejama

Za kraj vas moram još pitati nisu li Kraš čokoladne dražeje totalni blast from the past? Njih je uvijek bilo kod bake, ponekad u onom legendarnom zlatnom pakiranju, a ponekad ovako u rinfuzi. Sjećam se jako dobro kako sam uvijek izbjegavala one s grožđicama, uf, one mi nikako nisu bile drage. Sada sam njih smazala prve. Što reći – znaš da stariš kad su ti od svih čokoladnih dražeja najfinije one s grožđicama. 

Praline punjene Kraševim čokoladnim dražejama

Sastojci:

Za nadjev:

Upute:

Čokoladu nasjeckajte pa je stavite topiti nad parom. Topite čokoladu dok na termometru ne očitate 45°C. Prebacite čokoladu na radnu plohu, najbolje bi bilo mramornu, pa je pomoću špahtle razmazujte i glačajte kako bi se ohladila na cca 26°C.

Vratite čokoladu nad paru i ponovno je zagrijte na 31°C. S ovako pripremljenom čokoladom premažite otvore na silikonskom kalupu za praline. Najbolje je to napraviti s malim slastičarskim kistom.

Premazani kalup odložite u hladnjak, a kad se čokolada stisne izvadite ga i premažite još jednim slojem čokolade. Odložite kalup ponovno u hladnjak i pripremite nadjev.

Nasjeckajte čokoladu za nadjev i stavite je u zdjelu. Dodajte maslac i kavu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa njime prelijte čokoladu u zdjeli. Ostavite sve tako nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim sve dobro promiješajte kako bi dobili homogenu, glatku i sjajnu kremu. Na kraju umiješajte i prstohvat soli.

Kremu ohladite dok ne postane guste i mazive teksture. Ohlađenom kremom napunite praline do pola. U sredinu svake praline utisnite po jedan čokoladni draže, neka u svakoj pralini bude nešto drugo: negdje lješnjak, negdje badem, a negdje riža ili grožđice. Ako je potrebno u svaku pralinu dodajte još malo čokoladne kreme kako bi ih napunili do vrha, poravnajte ih, a zatim vratite kalup u hladnjak da se sve dobro stisne.

Na kraju ohlađene praline premažite s još malo temperirane, otopljene čokolade. Ponovno sve ohladite, a zatim oprezno izvadite iz kalupa i poslužite.

Sve Andreine objave

Vezani članci: