Pečena čokoladna krema s preljevom od malina

osobe
6-8
vrijeme pripreme
60 MIN
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Matejka Buča

Rijetki su oni koji će odbiti kremasti čokoladni desert, posebice kad je poslužen uz lagani šlag i aromatični preljev od malina. Za ovaj desert ne treba vam posebna vještina u spravljanju slastica već samo par minuta vremena i volje – a rezultat će biti zadivljujuć.

Pečena čokoladna krema s malinama

Sastojci:

Krema:

  • 75 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag, mliječnog
  • 200 g čokolade Dorina za kuhanje
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 100 g šećera ili malo manje, po želji

 Preljev od malina:

  • 200 g malina, zamrznutih ili svježih
  • 50 g šećera, smeđeg ili bijelog
  • 1/4 žličice praha vanilije ili bourbon vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
  • i još oko 200 ml vrhnja za šlag za posluživanje

Upute:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za kruh obložite papirom za pečenje – papir neka viri izvan kalupa. Umjesto jedne velike porcije, možete kremu peći i u individualnim vatrostalnih posudicama, njih ne treba posebni pripremati.

Zajedno zagrijte maslac, mlijeko i vrhnje, dok se sav maslac ne otopi. Prelijte preko natrgane čokolade i promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.

Jaja umutite sa šećerom i soli pa dodajte čokoladnu smjesu i promiješajte.

Izlijte u kalup. Kalup stavite u drugi, veći, u koji ulijte vruću vodu otprilike do 1/3 visine kreme. Pecite oko 40 minut, tj. oko 20 ako radite individualne porcije. Krema treba biti pečena gore, ali malo se mrdati još kad zatresete, dakle, ne smije biti tvrda.

Kremu ohladite najmanje 2 sata u hladnjaku, a za to vrijeme pripremite preljev od malina.

Pomiješajte maline, šećer i vaniliju i kuhajte dok maline ne omekšaju, a šećer se ne otopi. Ohladite prije posluživanja.

Kremu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i malinama. Dobar tek

Sve Matejkine objave

Vezani članci: