Lisnata štrudla s višnjama i čokoladom

osobe
4 - 6
vrijeme pripreme
40 MIN
zahtjevnost
Jednostavno

Pripremila: Andrea Cukrov

Višnje su voće koje je stvoreno za kolače. Trpke su i kisele pa svojim aromama osvježavaju svaki kolač. Odlično funkcioniraju kao preljev za sladoled ili palačinke, ukusne su i u klasičnim biskvitima, a posebno se lijepo slažu s čokoladom.

Upravo zbog toga sam ih omotala hrskavim lisnatim tijestom, dodala im Dorinu mliječnu čokoladu i dobila neodoljivu štrudlu. U ovoj kombinaciji zapravo možete koristi čokoladu koje želite, svaka će dobro funkcionirati u kombinaciji s višnjama.

Lisnata štrudla s višnjama i čokoladom

Sezona višanja tek dolazi pa u ovom receptu koristim smrznute lanjske višnje. One su se pokazale kao bolji izbor za kolače od onih iz kompota jer su puno ukusnije i sočnije. Naravno u sezoni ću, kao i svake godine, veći dio višanja pospremiti u tegle sa šećerom te ih sunčati cijelo ljeto, a jedan dio će sigurno završiti u kolačima poput ove štrudle.

Ovoj kombinaciji zbilja je teško odoljeti, a vrlo je jednostavna i brza za pripremu što je čini idealnim desertom za tople sunčane dane koje ne želimo provoditi u kuhinji.

Sastojci:

  • 400 g smrznutih višanja
  • 100 g šećera
  • 20 g gustina
  • ½ cimeta
  • 500 g (2 komada) lisnatog tijesta
  • 150 g Dorina mliječne čokolade
  • 1 žumanjak, za premazivanje
  • 1 žlica mlijeka, za premazivanje
  • 1 – 2 žlice badema u listićima, za posipanje 

Upute:

Višnje otopite ih i ocijedite, a ako koristite svježe preskočite ovaj korak.  Pomiješajte višnje sa šećerom, gustinom i cimetom te ih ostavite sa strane.

Svaki komad lisnatog tijesta razvaljajte u tanki pravokutnik, a čokoladu narežite na kockice. Na sredinu lisnatog tijesta rasporedite polovinu višanja. Na višnje posipajte pola narezane čokolade.

Lisnata štrudla s višnjama i čokoladomLisnata štrudla s višnjama i čokoladom

Lisnato tijesto koje je ostalo prazno sa strane nadjeva narežite na trake široke oko 2 cm. Pažljivo prebacite trake preko nadjeva kako bi dobili efekt pletenice i formirali štrudlu.

Lisnata štrudla s višnjama i čokoladomLisnata štrudla s višnjama i čokoladom

Žumanjak pomiješajte s mlijekom pa time premažite štrudlu. Na kraju posipajte listićima badema. 

Ponovite postupak i s drugim komadom tijesta i preostalim višnjama i čokoladom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta ili dok ne postane hrskavo i rumeno. 

Pečene štrudle ohladite i poslužite posipane šećerom u prahu. Dobar tek! 

Lisnata štrudla s višnjama i čokoladom

Sve Andreine objave

Vezani članci: