Čokoladni tart s malinama

osobe
8 - 10
vrijeme pripreme
60 MIN
zahtjevnost
Srednje zahtjevno

Pripremila: Sandra Rončević

Svježe maline i čokolada su mi oduvijek omiljena kombinacija. Iako smo tek zakoračili u proljeće i prava sezona malina još nije počela, namamile su me svježe maline iz supermarketa i nisam im mogla odoljeti. 

Smjestila sam ih u bogatu ganache kremu na podlogu od čokoladnog prhkog tijesta. Volim prhko tijesto, volim pite ili tartove. I upravo mi se čokoladna pita učinila idealnom za uploviti u proljeće, u dane kad još nije vruće, a sunčano je i toplije, kad je kontrast kiselkastog voća i slatke čokolade više nego dobrodošao za obojiti dan.  Htjela sam da baš sve bude čokoladno, zato je i prhko tijesto obogaćeno gorkim Kraševim kakaom (koristim ga oduvijek!) i tamne boje pa ove uronjene maline djeluju skroz neodoljivo u toj cijeloj čokoladnoj priči. Ne čini li vam se?

Čokoladni tart s malinama

A ganache, ganache je baš uvijek dobra ideja. Toliko jednostavna stvar, a toliko profinjena i elegantna. Volim i ganache. Spoj gustog slatkog vrhnja i tamne Dorina čokolade, ne znam tko to ne bi volio?! Dovoljno je samo grubo usitniti čokoladu i preliti je zagrijanim slatkim vrhnjem, sve dobro promiješati i puf! čarolija se dogodi sama od sebe. Nema finije i jednostavnije kreme, odgovorno tvrdim.

Pa haj'mo u ovo novo proljeće uz čokoladni tart s malinama!

Sastojci:

Tijesto:

  • 175 g glatkog brašna
  • 25 g Kraš gorkog kakaa
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žlica hladne vode

Nadjev:

Čokoladni tart s malinama

Upute:

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno pomiješano s gorkim kakaom, dodajte šećer u prahu i sol pa sve dobro izmiješajte. Potom dodajte na kockice narezan hladni maslac pa ga prstima utrljajte u brašno kako biste dobili pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i žlicu vode pa zamijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto oblikujte u formu diska, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 30 minuta.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga stavite na papir za pečenje i razvaljajte tanko. Uz pomoć papira za pečenja ga prenesite u kalup za pitu (promjera 24 cm), odstranite višak tijesta s rubova kalupa pa tijesto po dnu izbodite vilicom. Stavite tijesto u hladnjak još 30 minuta.

Čokoladni tart s malinama

Izvadite tijesto iz hladnjaka, prekrijte ga papirom za pečenje pa ga opteretite suhim grahom ili rižom (ili onim kamenčićima za pečenje) te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta. Odstranite papir s grahom/rižom/kamenčićima za pečenje i nastavite peći još 10 minuta. Izvadite i ohladite.

Dok se tijesto hladi, pripremite čokoladni ganache: ravnomjerno, grubo narežite čokoladu i stavite u zdjelicu. Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte preko narezane čokolade. Pustite da odstoji oko 1 minutu pa sve dobro izmiješajte pjenjačom, dobit ćete gustu, glatku kremu. Dodajte prstohvat soli i još jednom sve izmiješajte.

Čokoladni tart s malinama

Složite tart: preko ohlađenog tijesta prelijte ganache kremu, po površini rasporedite svježe maline i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 6 sati (najbolje preko noći).

Prije posluživanja pospite s malo šećera u prahu, narežite i poslužite.

Čokoladni tart s malinama

Sve Sandrine objave

Vezani članci: