Čokoladni Crème brûlée

osobe
6
vrijeme pripreme
40 MIN
zahtjevnost
jednostavno

Pripremila: Andrea Cukrov

Crème brûlée slavni je francuski desert čiji bi naziv u prijevodu značio zapaljena krema. I zbilja, upravo se o tome i radi. Naime, ovaj desert prepoznatljiv je po hrskavoj korici karameliziranog šećera na svom vrhu. Pravi je užitak slomiti žličicom taj sloj i zagrabiti u baršunastu kremu koja se krije ispod njega.
Zasluge za ovaj recept pridaju se francuskom chefu Françoisu Massialotu koji ovako pripremljenu kremu spominje u svojoj kuharici iz 1691. godine. Recept se pojavljuje i u engleskim kuharicama, a posebno je poznata verzija iz Cambridgea pod nazivom 'Trinity Cream'. Naime na svečulištu Trinity ovakva krema bila je jako popularna krajem 19. stoljeća.
Nakon toga pomalo pada u zaborav, a ponovno je otkrivaju kuhari sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Crème brûlée tada postiže svjetsku slavu i postaje sinonim za večere u finim restoranima i uz elegantna druženja.
Tradicionalno se ovaj desert priprema od jaja, vrhnja, mlijeka te puno mirisne vanilije. Moja verzija ipak je malo odvažnija od originala, dodala sam joj puno mliječne Dorina čokolade i tako napravila pravi desert za sve čokoljupce. 

Creme brulee

Sastojci:

  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 125 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 200 g Dorina mliječne čokolade
  • 4 žumanjka
  • 1 litra kipuće vode za parnu kupelj
  • 6 žličica šećera za posipanje

Upute:

U posudi pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer. Ostružite sjemenke jedne mahune vanilije te ih dodajte mlijeku, a zatim sve zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja. Maknite s vatre.

Dorina mliječnu čokoladu natrgajte na manje komade pa je dodajte mlijeku i vrhnju i lagano miješajte dok se potpuno ne otopi.

Žumanjke umutite te ih malo pomalo prelijevajte gornjom mješavinom neprestano miješajući dok se sve ne poveže. Smjesu zatim procijedite kroz sitno cjedilo i razdijelite u 6 ramekina (posudica).

Ramekine složite u veću i dublju posudu za pečenje. Posudu napunite kipućom vodom tako da ona dolazi do polovice visine ramekina.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva, 25 – 30 minuta.

Pečenu kremu dobro ohladite, barem 3 – 4 sata u hladnjaku.

Nakon hlađenja, neposredno prije posluživanja, svaku kremu posipajte s jednom žličicom šećera koji potom karamelizirajte brenerom. Ovo možete napraviti i u pećnici ako imate opciju grill.

Creme brulee

Poslužite odmah i uživajte.

Creme brulee

Sve Andreine objave

Vezani članci: